Na blog wegetarianki, gdzie wyczaiłem tą potrawę trafiłem dzięki blogowi wiecejyofu!. Autorka podaje świetne przepisy i zachęca do ich przygotowania wspaniałymi zdjęciami. Szczerze zachęcam do linkowania. Niedługo będę próbował ślimaczki ze szczypiorkiem, bo mnie bardzo zainteresowały :).
Z moich proporcji wyszło 14 sztuk. Wielkość jednego krokieta to stołowa łyżka i trochę. Masa jest zwarta, więc lepi się je z przyjemnością :).
Poniżej podaje przepis wegetarianki z moimi zmianami:
Skladniki:
1 i trochę szklanki ciecierzycy
2 awokado
1 papryka czerwona
sok z cytryny (ilość na oko)
sól, pieprz ziołowy
1 łyżka curry w proszku
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
2 ząbki czosnku
1 cebula
zamiast pietruszki - suszone zioła prowansalskie, estragon
olej do smażenia
bułka tarta
Przygotowanie
Namoczoną wcześniej ciecierzycę ugotować. Zemleć mikserem na papkę. Dodać przesmażoną na oleju posiekaną cebulę z czosnkiem. Posiekać w kosteczkę paprykę. Zalać wrzątkiem płatki i pomieszać, aby wszystkie rozmiękły. Obrać awokado, skropić sokiem z cytryny, zmiksować. Połączyć razem wszystkie składniki. Doprawić curry, pieprzem i solą. Lepić kulki, spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.
Smacznego :).
Krokieciki.
Moja propozycja podania.
czwartek, 25 lutego 2010
Krokiety z awokado i ciecierzycy
Etykiety:
krokiety / kotlety,
obiad,
wegańskie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kontakt z blogerem:
Produkty wegańskie w bydgoskich sklepach
cudna propozycja podania
OdpowiedzUsuńod zawsze lubię, gdy na talerzu jest kolorowo
Jak pięknie, kolorowo, ach gdzie ta wiosna! Dzięki za miłe słowo dobry człowieku :D
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy wegetarianko. Też z utęsknieniem wypatruje wiosny :D.
OdpowiedzUsuńjaki piękny kolorowy zestaw
OdpowiedzUsuńA potwierdzam ,że kotlety pierwsza klas bo robiłam , a Wegetarinka ma wspaniały , smakowity blog to fakt -ja bardzo polecam kluski z makiem i orzechami , hicior po prostu hicior