środa, 8 maja 2013

Ciasto pomarańczowe z kremem kokosowym na kruchym spodzie

Witajcie po długiej przerwie. Przepraszam za nieobecność, ale byłem na twórczych "wakacjach". Nie obiecuję, że przepisy będą się regularnie pojawiać. Czas pokaże. Tymczasem... publikuje przepis na "Ciasto pomarańczowe...", które ukazało się na FB 21 kwietnia 2013 także nic nowego.

Wypiek powstał w oparciu o Tartę kokosową z bloga wegAnki. Spód z tego co pamiętam pozostaje bez zmian. Krem też tyle, że bez płatków migdałowych.

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki syropu z agawy [cukier]
woda (jeżeli ciasto jest za kruche)
aromat migdałowy

Krem:
1 puszka mleka kokosowego 400 ml
[mocno schłodzone - najlepiej całą noc w lodówce]
3 łyżki cukru pudru
3/4 szklanki wiórków kokosowych

Owoce - 1 pomarańcza
Galaretka - 2 galaretki pomarańczowe Delecta "Na szybko"
Dotatki - np. tarta czekolada do posypania

Przygotowanie:
Składniki na ciasto mieszamy, wyrabiamy ciasto i formujemy w kulkę. Wkładamy do lodówki na 20 minut.  Ciasto umieszczamy w natłuszczonej formie. Pieczemy ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu ciasta bierzemy się za krem. Miksujemy przez kilka minut mleko kokosowe, dodając stopniowo cukier puder. Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe. Masę przekładamy na wystudzone ciasto i wstawiamy do lodówki. Układamy owoce, zalewamy galaretką i do lodówki.





Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Kontakt z blogerem:



Produkty wegańskie w bydgoskich sklepach