„Los zwierząt w Twoich rękach“ – Veggie Parade po raz drugi w Krakowie
12.10.2013
po raz drugi przemaszeruje ulicami miasta Krakowa manifestacja wegan,
wegetarian oraz innych osób, którym los zwierząt na naszej planecie nie
jest obojętny. Choć w naszym wielomilionowym kraju spotkanie
wegetarianina czy weganina staje się coraz bardziej prawdopodobne, to
jednak nadal nie idzie to w parze z dostępem do rzetelnych informacji
oraz przyjaznym wizerunkiem wegan i wegetarian. 12 października każdy
będzie mógł się przekonać, że zmiana diety na roślinną to dobra zabawa,
nowe znajomości, świetne zdrowie i dobry humor.Po przemarszu przez
miasto na krakowskim Kazimierzu odbędzie się Veggie Fest, a na nim
pokazy gotowania, projekcje filmów, wykłady, warsztaty i wiele innych
ciekawych atrakcji, a ponadto stoiska kulinarne, handlowe, informacyjne i
oczywiście pyszne wegańskie jedzenie.
Veggie Parade jest
międzynarodową inicjatywą od 10 lat popularyzującą ideę praw zwierząt
oraz weganizmu, jako racjonalnego, ekologicznego, zdrowego i etycznego
stylu życia. W Polsce odbywa się od 2012 roku w Krakowie. Nie przegap!
Spotykamy się w sobotę, 12 października o godzinie 13:00 pod Barbakanem.
Szczegółowe informacje: www.veggie-parade.pl, www.facebook.pl/VeggieParadeKrakow
środa, 25 września 2013
środa, 11 września 2013
Już dawno po konkursie
Konkurs dawno został zakończony, ale ja zapomniałem o wpisie na blogu. Nie było zainteresowania. Otrzymałem jedno zgłoszenie i z braku konkurencji zwyciężyło. Sara80 przysłała przepis na szpinakową lasagne.
Zauważyliście, że długo nie pisałem. Nie mam pojęcia czy to się zmieni. Od dłuższego czasu nie mam chęci na blogowanie (na FB też już nie publikuję). Wynika to ze złego samopoczucia, ale też chyba z wypalenia. Poza blogiem gotowanie nie sprawia mi przyjemności, nie eksperymentuje.
Poniżej zwycięski przepis i zdjęcie. Przepis cytuję za autorką.
"Zielono Mi" czyli szpinakowa lazania
Składniki:
- makaron Lubella Lasagne
- 2 sztuki cebulia
- pomidory z puszki (można zastąpić pomidorami surowymi tylko wcześniej sparzyć i zdjąć skórkę)
- 2 - 4 sztuki papryki może być zielona czerwona biała czym kto tam dysponuje ja akurat w moim warzywniaku dostępne były tylko biała i zielona także tych dwóch użyłam
- 450g szpinaku mrożonego
- sól, pieprz, czosnek, bazylia majeranek, chili (dowolność przypraw, co tam kto ma pod ręką aby było wyraziście i na ostro), olej
Przygotowanie:
Cebulę kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej podsmażamy następnie dorzucamy pokrojoną paprykę oraz rozmrożony szpinak dusimy pod przykryciem doprawiamy przyprawami i ziołami na koniec dodajemy pomidory z puszki i jeszcze chwilę wszystko dusimy ( gdyby farsz był za suchy podlewamy wodą). Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, układamy na przemian: płaty makaronu, warstwę farszu aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron polany delikatnie sosem z farszu. Zapiekamy w piekarniku przez ok. 25 min. Wystarczy sprawdzić w trakcie widelcem czy łatwo wchodzi w makaron. Jeśli tak, to można wyjąć i zajadać .
Uwagi:
Makaron możemy wcześniej obgotować przez ok.2 min w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, a następnie delikatnie odsączyć i rozdzielić płaty. Ale to wersja dla ambitnych i w przypadku gdyby farsz wyszedł za suchy.
Składniki:
- makaron Lubella Lasagne
- 2 sztuki cebulia
- pomidory z puszki (można zastąpić pomidorami surowymi tylko wcześniej sparzyć i zdjąć skórkę)
- 2 - 4 sztuki papryki może być zielona czerwona biała czym kto tam dysponuje ja akurat w moim warzywniaku dostępne były tylko biała i zielona także tych dwóch użyłam
- 450g szpinaku mrożonego
- sól, pieprz, czosnek, bazylia majeranek, chili (dowolność przypraw, co tam kto ma pod ręką aby było wyraziście i na ostro), olej
Przygotowanie:
Cebulę kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej podsmażamy następnie dorzucamy pokrojoną paprykę oraz rozmrożony szpinak dusimy pod przykryciem doprawiamy przyprawami i ziołami na koniec dodajemy pomidory z puszki i jeszcze chwilę wszystko dusimy ( gdyby farsz był za suchy podlewamy wodą). Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, układamy na przemian: płaty makaronu, warstwę farszu aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron polany delikatnie sosem z farszu. Zapiekamy w piekarniku przez ok. 25 min. Wystarczy sprawdzić w trakcie widelcem czy łatwo wchodzi w makaron. Jeśli tak, to można wyjąć i zajadać .
Uwagi:
Makaron możemy wcześniej obgotować przez ok.2 min w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, a następnie delikatnie odsączyć i rozdzielić płaty. Ale to wersja dla ambitnych i w przypadku gdyby farsz wyszedł za suchy.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Kontakt z blogerem:
Produkty wegańskie w bydgoskich sklepach