Serdecznie zapraszam wszystkich, którzy nie mieli jeszcze okazji przyjść. Naprawdę warto!. Terminy ogłaszamy na facebookowym profilu "Vege Bydgoszcz".
Placki ziemniaczane z papryką, selerem naciowym
Przepis już pojawił się na blogu >> Placki ziemniaczane
Wystarczy dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cienko posiekanego selera naciowego :).
Szarlotka sypana
Przepis również się pojawił >> Szarlotka sypana.
Niedzielna szarlotka była moją 3 w zeszłym tygodniu. To bardzo smaczne i szybkie ciasto. Jedyna robota to potarkowanie jabłek, reszta to lajcik ;).
Gulasz:
Był w tym stalowym garnku. Taki smaczny, że nie mogłem się powstrzymać ;).
Składniki:
masa cebuli pociętej w piórka
coś dyniowatego: kabaczek, bakłażan... pocięty na wąskie paski
kotleciki sojowe odmoczone w wywarze i też pocięte w paseczki
Przygotowanie:
Cebule podsmażamy na oleju, następnie dodajemy do niej potwora dyniowatego i podlewamy lekko wodą. Podduszamy około 10 minut i na koniec dodajemy sojowe cudo. Do smaku: sól, pieprz i inne przyprawy wg uznania...
Dzień później zjadłem z ziemniaczkami i surówką. Doprawiałem curry, wyszedł super :).
Dip z avokado i prażonymi migdałami:
Składniki:
avocado (miękkie)
dwie łyżki miodu (sztucznego)
sok z jednej dużej cytryny
migdały w płatkach
Przygotowanie:
Avocado ugniatamy widelcem na papkę, dodajemy sok z cytryny i miód, podsmażamy migdały i dodajemy do reszty.
Tatar:
Składniki:
avocado (miękkie)
ogórek kiszony
cebula
magi
pieprz
Przygotowanie:
Avocado ugniatamy widelcem na papkę, dodajemy do smaku magi i pieprz. Uwaga! Jeśli ogórki kiszone są bardzo słone to należy uważać z dodawaniem magi. Kroimy w drobną kosteczkę ogórki i cebulę, dodajemy do masy z avocado, mieszamy wszystko razem.
Połączenie placków ziemniaczanych z gulaszem, dipem i tatarem było wyborne.
Ciasto francuskie z cukinią, suszonymi podmidorami, bazylią
Składniki:
ciasto francuskie wegańskie (np. z Biedronki)
cukinia
suszone pomidory w oleju (pokrojone lub całe)
suszona bazylia
Przygotowanie:
Płat ciasta podpiec w piekarniku przez kilka minut. W międzyczasie poddusić cukinię. Układać ją na podpieczonym cieście francuskim, nakładać pokrojone kawałki suszonych pomidorów, posypywać bazylią. Podpiekać w piekarniku aż ciasto się zarumieni.