czwartek, 27 września 2012

IV Vege Śniadanie - foto i przepisy

W niedziele, 23 września, wybraliśmy się na IV Vege Śniadanie. Pogoda dopisała, aczkolwiek było wietrznie przez co ludkowie stawili się w mniej licznym gronie. Jak zwykle rozłożyliśmy się pod "żurawiem" - drewnianą rzeźbą przedstawiającą jakiegoś ptaka ;). Na "stołach", a w zasadzie kocach kolejny raz pojawiły się wegańskie pyszności. Potrawy były świetne! Przepisy na nie podaję w tym poście - zabrakło jedynie musu jabłkowego.

Serdecznie zapraszam wszystkich, którzy nie mieli jeszcze okazji przyjść. Naprawdę warto!. Terminy ogłaszamy na facebookowym profilu "Vege Bydgoszcz".


Placki ziemniaczane z papryką, selerem naciowym
Przepis już pojawił się na blogu >> Placki ziemniaczane
Wystarczy dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cienko posiekanego selera naciowego :).

Szarlotka sypana
Przepis również się pojawił >> Szarlotka sypana.
Niedzielna szarlotka była moją 3 w zeszłym tygodniu. To bardzo smaczne i szybkie ciasto. Jedyna robota to potarkowanie jabłek, reszta to lajcik ;).

Gulasz:
Był w tym stalowym garnku. Taki smaczny, że nie mogłem się powstrzymać ;).

Składniki:
masa cebuli pociętej w piórka
coś dyniowatego: kabaczek, bakłażan... pocięty na wąskie paski
kotleciki sojowe odmoczone w wywarze i też pocięte w paseczki

Przygotowanie:
Cebule podsmażamy na oleju, następnie dodajemy do niej potwora dyniowatego i podlewamy lekko wodą. Podduszamy około 10 minut i na koniec dodajemy sojowe cudo. Do smaku: sól, pieprz i inne przyprawy wg uznania...

Dzień później zjadłem z ziemniaczkami i surówką. Doprawiałem curry, wyszedł super :).

Dip z avokado i prażonymi migdałami:

Składniki:
avocado (miękkie)
dwie łyżki miodu (sztucznego)
sok z jednej dużej cytryny
migdały w płatkach

Przygotowanie:
Avocado ugniatamy widelcem na papkę, dodajemy sok z cytryny i miód, podsmażamy migdały i dodajemy do reszty.

Tatar:

Składniki:
avocado (miękkie)
ogórek kiszony
cebula
magi
pieprz

Przygotowanie:
Avocado ugniatamy widelcem na papkę, dodajemy do smaku magi i pieprz. Uwaga! Jeśli ogórki kiszone są bardzo słone to należy uważać z dodawaniem magi. Kroimy w drobną kosteczkę ogórki i cebulę, dodajemy do masy z avocado, mieszamy wszystko razem.

Połączenie placków ziemniaczanych z gulaszem, dipem i tatarem było wyborne.

Ciasto francuskie z cukinią, suszonymi podmidorami, bazylią

Składniki:
ciasto francuskie wegańskie (np. z Biedronki)
cukinia
suszone pomidory w oleju (pokrojone lub całe)
suszona bazylia

Przygotowanie:
Płat ciasta podpiec w piekarniku przez kilka minut. W międzyczasie poddusić cukinię. Układać ją na podpieczonym cieście francuskim, nakładać pokrojone kawałki suszonych pomidorów, posypywać bazylią. Podpiekać w piekarniku aż ciasto się zarumieni.

czwartek, 20 września 2012

Aromatyczna pizza

Aromatyczna pizza ta jest moją autorską wariacją na temat pizzy. Powstała ona spontanicznie, a efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.

Sekret wspaniałego aromatu tkwi w połączeniu dwóch rodzajów ziół suszonych - bazylii i oregano oraz czosnku granulowanego, który dodaje się do sosu "podkładowego". Rodzaj mąk użytych do ciasta i farsz raczej nie ma wpływu. Już dwukrotnie przygotowywałem tę pizzę i zawsze był to miks mączny. Za pierwszym razem była pełnoziarnista, żytnia, odrobina białej, a za drugim pełnozirnista, żytnia i zmiksowane płatki owsiane. Warzywa bez udziwnień- cebula, pieczarki, cukinia, papryka, ogórki kiszone i/lub oliwki. Podawałem z łagodnym keczupem Włocławek.

Sos na spód ciasta:
Koncentrat pomidorowy w ilości zależnej od wielkości ciasta, z dodatkiem odrobiny wody oraz wymieszany z czosnkiem granulowanym oraz solą.

Układanie na pizzy:
Na rozwałkowanym cieście rozprowadzić przygotowany sos. Posypać suszoną bazylią. Ułożyć dowolne ulubione warzywa, a na koniec posypać suszonym oregano.
To wszystko :). Życzę smacznego.

sobota, 15 września 2012

Veggie Parade Kraków

Mam dla Was ważną informację:

W dniu 6 października 2012 r., w Krakowie, odbędzie się pierwsza w Polsce "Veggie Parade". Impreza ma na celu promowanie weganizmu. Będzie to uliczny przemarsz, manifestacja, z muzyką, pysznym jedzeniem, rozdawaniem ulotek i wykładami. Jak piszą na swojej stronie organizatorzy, takie akcje miały i mają miejsce na świecie, więc dobrze, że wreszcie nadszedł czas na Polskę :).

Więcej o całej akcji możecie poczytać na stronie:
http://www.veggie-parade.pl/

Link do wydarzenia na FB:
Veggie Parade Kraków

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

poniedziałek, 10 września 2012

Zmiana nazwy bloga i bananowiec na nową drogę ;)

W końcu postanowiłem zmienić nazwę bloga. Odbyło się to po wielu namowach pewnej dziewczyny, która chce mnie wypromować, wygania do ludzi. Bardzo jej za to dziękuje :).

Nie orientuję się ilu jest facetów prowadzących blogi wegetariańskie bądź wegańskie w Polsce. Tak czy siak jest Nas z pewnością za mało! Trzeba to zmienić. Faceci!, wyganiajcie swoje lube z kuchni, sami łapcie za patelnię czy garnek i pichćcie przeróżne smakołyki :).
P.S. Na koniec pozmywajcie ;).

Żeby posta nie kończyć wezwaniem do walki, podaję prosty przepis na ciasto bananowe Edyty, które pojawiło się na III Vege Śniadaniu. Wczoraj wypróbowałem jak się je robi. Proste, łatwe, przyjemne i przede wszystkim smaczne. Można używać różnych rodzajów mąk. Ja miałem akurat białą, ale wychodzi też na razowej. Zamiast cukru dałem melasy trzcinowej (5-6 łyżek) i było mało słodkie. Z cukrem będzie nawet za słodkie. Trzeba spróbować co komu pasuje :). Ciepłe ciasto trochę się rozwalało.

Bananowiec
Składniki:
4 banany
2 szklanki mąki
pół szklanki oleju
łyżka sody
3/4 szklanki cukru
łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
Banany należy dokładnie rozrobić widelcem na paćkę. Po zakończeniu czynności warto od razu dodać sodę (gwarancja, że wtedy świetnie wyrośnie), nastepnie cukier oraz resztę składników w dowolnej kolejności. Ciasto dokładnie wymieszać oraz wlać do wcześniej nasmarowanej i wysypanej bułką blaszki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st C. przez 1 godzinę (uwaga! może być krócej). Do ciasta można dodać też kakao lub budyń.

sobota, 8 września 2012

Przepis na cudne muffiny i fotorelacja z III bydgoskiego Vege Śniadania

W niedzielę, 2 września, uczestniczyłem w spotkaniu naszej bydgoskiej vege grupki ;). Ekipa się powoli rozrasta (na ostatnim było 10 osób). Cieszę się z tego powodu. Pogoda wreszcie do nas się uśmiechnęła, bo na dwóch pierwszych spotkaniach padało mniej lub bardziej intensywnie.

Piszę Wam o tym z poślizgiem, bo w zeszłym tygodniu nie miałem zbytnio czasu i weny twórczej, aby się tym zająć. Od poniedziałku do piątku uczestniczyłem w kursie przedsiębiorczości. Mam plan otworzenia własnej działalności gospodarczej z pomocą dotacji Urzędu Pracy. Dawno tyle nocek nie zarwałem co teraz, ale było warto. To oczywiście jeszcze nie koniec, ale już bliżej niż dalej i mniej stresująco.

Poniżej obiecana fotorelacja: Wszystkie potrawy przygotowane przez uczestników. Niestety nie ma wielu zdjęć szczegółowych (zdjęcia uczestników, sam nie pstrykałem). Piszę z pamięci, więc coś mogłem zapomnieć.

Były (wszystkie wegańskie): Naleśniki z kremem owsianym, pierogi drożdżowe smażone z pieczarkami i cebulką oraz kapustą i grzybami, gulasz, ciasto "bananowiec", tofu z pomidorami, muffinki, babeczki, ciasteczka "BioAnia" (do kupienia w Piotrze i Pawle za ok. 5 zł, polecam, bo są super), pieczone ziemniaki z ziołami, sajgonki, kotlety sojowe z cebulką i w pomidorach. Wszystko smakowite, że jak sobie teraz przypominam to się robię głodny ;). Pod zdjęciami dodaje przepis na muffinki. Bananowiec będę robił jutro, więc przepis i szczegołowe zdjęcie niebawem :).



Zdrowe muffiny (bez białej mąki i cukru)

Składniki suche:
1,5 szklanki mąki razowej pszennej (może być lubella)
1/2 szkl. otrąb pszennych
1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1 łyżeczka sody oczyszczonej
daktyle suszone (słodziwo) - zależy jakie słodkie mają być muffiny np. 50-100 g


Składniki mokre:
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki napoju sojowego (wanilowe da waniliowy posmak)
1 szklanka wiórek marchewkowych, czyli (2 marchewki) potarte na wióry ;p
1 duży porządnie rozgnieciony widelcem banan


Przygotowanie:
Składniki suche mieszamy osobno, wrzucamy do nich pokrojone daktyle. Składniki mokre mieszamy również osobno i dopiero później łączymy je razem. Do całości możemy dodać sezonowe owoce np. porzeczki, maliny, jagody, borówki itp. Poza sezonem np. konfitury. Ilość owoców - niepełna szklanka. Piec w temp 160-180 z termoobiegiem przez 20-35 minut.




Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Kontakt z blogerem:



Produkty wegańskie w bydgoskich sklepach