Aromatyczna pizza ta jest moją autorską wariacją na temat pizzy. Powstała ona spontanicznie, a efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.
Sekret wspaniałego aromatu tkwi w połączeniu dwóch rodzajów ziół suszonych - bazylii i oregano oraz czosnku granulowanego, który dodaje się do sosu "podkładowego". Rodzaj mąk użytych do ciasta i farsz raczej nie ma wpływu. Już dwukrotnie przygotowywałem tę pizzę i zawsze był to miks mączny. Za pierwszym razem była pełnoziarnista, żytnia, odrobina białej, a za drugim pełnozirnista, żytnia i zmiksowane płatki owsiane. Warzywa bez udziwnień- cebula, pieczarki, cukinia, papryka, ogórki kiszone i/lub oliwki. Podawałem z łagodnym keczupem Włocławek.
Sos na spód ciasta:
Koncentrat pomidorowy w ilości zależnej od wielkości ciasta, z dodatkiem odrobiny wody oraz wymieszany z czosnkiem granulowanym oraz solą.
Układanie na pizzy:
Na rozwałkowanym cieście rozprowadzić przygotowany sos. Posypać suszoną bazylią. Ułożyć dowolne ulubione warzywa, a na koniec posypać suszonym oregano.
To wszystko :). Życzę smacznego.
czwartek, 20 września 2012
Aromatyczna pizza
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kontakt z blogerem:
Produkty wegańskie w bydgoskich sklepach
Domowa - najlepsza!
OdpowiedzUsuńMmmm, wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńLepiej smakuje niż wygląda. Trzeba koniecznie spróbować :D.
OdpowiedzUsuńTeż nadaję pizzy taki kształt dziki trochę ;D
OdpowiedzUsuńPodoba mi się połączenie warzyw :)
byle nie z selerem naciowym ;)
Usuń