W niedzielę skusiłem się na ciasto herbaciane z orzechową skorupką, które wypatrzyłem na blogu Vegan Nerd. Spróbowałem jak robi się karmel. Nie jest to wcale trudne.
W moim cieście zmiany niewielkie. Zamiast mleka - woda (ociupinkę za dużo i karmel był wodnisty), rodzynki na skorupce i ich brak w cieście.
Składniki i sposób przygotowania cytuje za Vegan Nerd.
Ciasto herbaciane
Składniki:
1 1/2 kubka mąki pszennej tortowej
1 1/3 kubka wrzątku
2 torebki czarnej herbaty
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
sok z połowy cytryny
1/2 -3/4 kubka cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju
szczypta mielonego kardamonu
garść rodzynków
skorupka* (proporcje na blachę 25x30)
1 1/3 kubek cukru
1 kubek orzechów włoskich
1/2 kubka migdałów
1/2 kubka suszonych jabłek
parę łyżek mleka roślinnego
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Torebeczki z herbatą wrzuć do kubka i zalej je wrzątkiem. Przykryj talerzykiem i zostaw do ostudzenia. Kiedy herbata już nie będzie gorąca wyciśnij do niej sok z połowy cytryny. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, z przyprawami i solą przesiej do miski. Zrób dołek w suchych sadnikach i dodaj herbatę. Zacznij mieszać i dodawaj cukier.
Na koniec dodaj olej i rodzynki. Dobrze wymieszaj. Możesz też dodać drobno posiekaną czekoladę. Ciasto wylej do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piecz w rozgrzanym do 170stopni piekarniku około 30-35 minut. Następnie odstaw do ostygnięcia.
Skorupka:
Orzechy, migdały i suszone jabłka posiekaj na mniejsze kawałki. Na pół albo na 1/3. Do rondelka wsyp cukier i postaw go na małym ogniu.
Mieszaj drewnianą łyżką. Kiedy zobaczysz, że cukier zaczyna się topić dodaj orzechy, migdały i jabłka. Stale mieszaj by karmel się nie przypalił, a orzechy i migdały całe się w nim obtoczyły. Podlej karmelową mieszankę paroma łyżkami mleka roślinnego. Mieszaj dopóki cukier się nie rozpuści, zbrązowieje i nie obtoczy wszystkich orzechów, migdałów i jabłek. Karmel przełóż na wystudzone ciasto i za pomocą drewnianej łyżki rozłóż równo na całej powierzchni. Ciasto schowaj do ostygnięcia.
Na koniec dodaj olej i rodzynki. Dobrze wymieszaj. Możesz też dodać drobno posiekaną czekoladę. Ciasto wylej do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piecz w rozgrzanym do 170stopni piekarniku około 30-35 minut. Następnie odstaw do ostygnięcia.
Skorupka:
Orzechy, migdały i suszone jabłka posiekaj na mniejsze kawałki. Na pół albo na 1/3. Do rondelka wsyp cukier i postaw go na małym ogniu.
Mieszaj drewnianą łyżką. Kiedy zobaczysz, że cukier zaczyna się topić dodaj orzechy, migdały i jabłka. Stale mieszaj by karmel się nie przypalił, a orzechy i migdały całe się w nim obtoczyły. Podlej karmelową mieszankę paroma łyżkami mleka roślinnego. Mieszaj dopóki cukier się nie rozpuści, zbrązowieje i nie obtoczy wszystkich orzechów, migdałów i jabłek. Karmel przełóż na wystudzone ciasto i za pomocą drewnianej łyżki rozłóż równo na całej powierzchni. Ciasto schowaj do ostygnięcia.
Na koniec ;)
Potem delikatnie wyjmij z foremki i ciesz się jego smakiem!
Herbaciane ciacho dobrze smakuje z kawą.
Herbaciane ciacho dobrze smakuje z kawą.
Czad czad czad! <3
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie i pewnie tak smakuje :) Musze kiedyś spróbować je zrobić.
OdpowiedzUsuńKocham pomarańczowe wypieki !
OdpowiedzUsuń