sobota, 30 stycznia 2010

Ryż z jabłkami


Ryż z jabłkami to mój smak z dzieciństwa. Pamiętam jak przyrządzała go moja mama. W tym przypadku ona była pomysłodawczynią i wykonawcą tego dania, ja wykorzystałem ten fakt i pstryknąłem zdjęcie;). Nie przypisuje tego sobie, bo chce żeby też miała udział w tym blogu.

Jedząc deser pomyślałem jak możnaby udoskonalić to danie. Ryż przygotowany był na wodzie, ale lepiej byłoby użyć mleka np. sojowego, dodać też inne owoce itp. Piszcie jeśli macie jakieś propozycje.

Składniki:
szklanka białego ryżu
6 jabłek
garść rodzynek
cynamon

Przygotowanie:
Ugotować ryż w propocjach 2 i trochę szklanki wody na 1 szklankę ryżu. W międzyczasie zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić na kawałki obrane ze skórki jabłka. Poddusić, aż puszczą sok. Dodać do nich spażone wcześniej wrzątkiem rodzynki oraz cynamon. Wymieszać.


2 komentarze:

  1. do takiego ryżu pysznie smakowałby wegan jogurt: mleko kokosowe zmiksowane z truskawkami(ach...wiem to nie ta pora roku, mrożone to nie to samo co świeże). U mnie w domku (jak byłam mała)ryż z jabłkami zawsze zapiekało się w piekarniku: warstwami: ryż-jabłka-ryż. A potem polewało zimnym jogurtem. I taki smak tego dania pamiętam. Jak kupię mleko kokosowe to zrobię to cudnie pachnące cynamonem danie... ;) Jadzia

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też były zapiekane. Teraz też był taki projekt, ale dla dwóch osób nie było sensu :).

    OdpowiedzUsuń




Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Kontakt z blogerem:



Produkty wegańskie w bydgoskich sklepach