wtorek, 15 grudnia 2009

Ryż z sosem soczewicowym


Dopiero teraz, gdy pisze tego posta zaświtało mi w głowie, że w tym miesiącu robiłem jakiś sos soczewicowy. Faktycznie tak było. Na szczęście to inne danie i wg mnie smaczniejsze. Pomysł zaczerpnąłem z puszki.pl - Kuleczki ryżowe i sos z soczewicą.

Pierwszy raz przygotowywałem to danie jeszcze w 2008 roku. Było z nim trochę roboty, bo lepienie i smażenie kuleczek ryżowych było strasznie czasochłonne. Później zrezygnowałem z nich i podawałem już tylko z ryżem na sypko. Praktycznie smakuje tak samo, a roboty jest zdecydowanie mniej.

Przygotowując dzisiaj obiad, do dania nie dodałem zieleniny, bo zapomniałem ją kupić. Doprawiłem za to czerwoną pastą curry. Bardzo ciesze się, że ją kupiłem, bo jest świetna :).


7 komentarzy:

  1. też lubię czerwoną pastę curry, ale zielona też jest dobra.
    A kuleczki długo się lepi, faktycznie smakują jak ryż, ale lepiej od niego wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda. Wole jednak zrobić ryż i szybciej zabrać się za jedzenie, a nie stać przy kuchni ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. a w czerwonej nie ma pasty z krewetek?

    OdpowiedzUsuń
  4. Azzahar nic takiego nie ma. Używam pasty curry "thai heritage". Skład jest taki: trawa cytrynowa, woda, czerwone chilli, czosnek, galangal (wyglada jak imbir), cebula, sól, limonka karrar, kolendra. Nie ma dodatkowo żadnego świństwa.

    OdpowiedzUsuń
  5. hej hej. nowy wege blog sie wita :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak nadal nie probowales falafel to daj znac mam dobry przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Będe zaglądał na Twój blog. Fajnie że jest nas coraz więcej :). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń




Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Kontakt z blogerem:



Produkty wegańskie w bydgoskich sklepach