czwartek, 13 sierpnia 2009

Pizza wegana


Pizza jest chyba najłatwiejszym ciastem do wykonania. Najpopularniejsze składniki to mąka, drożdże, ciepła woda, odrobina cukru i soli. Ten zestaw składników z powodzeniem stosuję od lat.

Jeszcze nie tak dawno pizza bez dodatku sera żółtego dla mnie nie istniała. W końcu jednak spróbowałem i przekonałem się, że może być równie smaczna także bez niego. Cieszę się, że udaje mi się wykluczać produkty mleczne, bo to przybliża mnie do celu jakim jest weganizm.

Składniki:
ciasto:
ok. 250 g mąki pszennej
ok. 1/4 kostki świeżych drożdży
szczypta soli i cukru
olej / oliwa
ciepła woda

co na ciasto:
1 papryka czerwona pokrojona w dość cienkie paski
1 cebula pokrojona w piórka i lekko zbrązowniona na oleju
1/2 ogórka zielonego pokrojony w plasterki
3 małe ogórki kiszone (plasterki)
3-4 rzodkiewki (plasterki)
4-5 pieczarek (plasterki)
1 pomidor (plasterki)
oregano do posypania
keczup lub koncentrat pomidorowy na spód ciasta

To już chyba wszystko. Jak zwykle przepis publikuje z pewnym opóźnieniem i nie pamiętam wszystkiego. Jeśli o czymś sobie przypomnę to dopisze.

Nie będe opisywał co po kolei trzeba zrobić, bo pewnie robiliście pizze nieraz:). Układ składników mniej wiecej widać na zdjęciu. W sumie można przyjąć, że należy kłaść od największego do najmniejszego składnika. Na spodzie jakieś smarowanko - keczup lub koncentrat (sam albo wymieszany z czosnkiem i ziołami). Na koniec suszone (w moim przypadku) lub świeże zioła. To tyle. Dobór odpowiedniej temperatury i czasu zależy od piekarnika (można przyjąć ok. 200 st. C przez 20 minut).

A teraz wrażenia...
Pizza była na cienkim cieście. Wole jednak, gdy jest niego grubsza. Wyszła z lekka przeładowana. Była bogata pod względem różnorodności składników, ale przesadziłem z ich ilością.
Robiłem ją na szybko, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zwykle, kiedy zależy mi na formie (a nie tylko na treści) robię w okrągłej szklanej foremce, ale teraz po prostu mi się nie chciało(ach to lenistwo:P).


5 komentarzy:

  1. Do pizzy jest dobry sos z masła orzechowego, nie mogę w tej chwili znaleźć mojego przepisu ale na pewno Tobie się uda, nawet nie pamiętam skąd go wzięłam...

    OdpowiedzUsuń
  2. sos z masła orzechowego do pizzy brzmi egzotycznie i pięknie:)
    Michu, pizza świetna, podoba mi się pomysł o ogórkami kiszonymi, a z rzodkiewkami jeszcze nie próbowałam. Cebulę daję surową, bo nie chce mi się smażyć.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zazwyczaj daję surową (dość cienko pokrojoną), ale czasem przesmaże.
    Azzahar postaraj się odkopać przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. yyyy ja ci go przepiszę z zeszytu bo naprawde nie moge go znaleźć-a jestem pewna że go gdzieś publikowałam!

    Szklanka gładkiego masła orzechowego (bez kawałków orzechów)
    2 łyżki syropu klonowego
    2 ząbki czosnku
    3 cm kawałek imbiru, posiekany
    1/4 szklanki octu ryżowego
    1/4 szklanki oleju sezamowego
    szklanka wody
    łyzeczka cayenne
    łyżeczka knimu rzymskiego
    2 łyzeczki płatków chili
    sól

    Wymieszać wszystko dodając wodę do uzyskania pożądanej konsystencji. Dosolić do smaku.

    Na pewno zastapilam olej sezamowy slonczenikowym, ale nie wiem, co mozna uzyc zamiast syropu klonowego -wg mnie po prostu warto go w domu mieć :) zawsze mozesz dodać zamiast tego np łyżeczkę cukru pudru, zeby się szybko rozpuscilo i tyle.

    OdpowiedzUsuń




Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Kontakt z blogerem:



Produkty wegańskie w bydgoskich sklepach