piątek, 2 lipca 2010

Placki z cukinii



Lenistwo w większości przypadków jest niepożądane. Przez tą negatywną cechę można narobić sobie problemów... o czym się wiele razy przekonałem.

Dzisiaj okazało się jednak, że dzięki braku chęci na pójście do sklepu po kotlety sojowe może okazać się, że cukinia, która leży w lodówce od kilku dni jest podstawą do wyczarowania przepysznych placków :).

Składniki:
2 cukinie
mąka pszenna
sól
pieprz np. biały
olej słonecznikowy do smażenia

Przygotowanie:
Umyć cukinie, ewentualnie obrać (lepiej zostawić skórkę), zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Dodać mąkę pszenną dla zagęszczenia ciasta. Nakładać łyżką i smażyć na patelni.





7 komentarzy:

  1. hehe rower fajny jest ... a cukinia to jakis dar od bogów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a lubię placki z cukinii, i nie tylko, polecam tez z brokułów lub ciecierzycy, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciesze się, że również lubicie cukinię. Oprócz takich placków czasem robię smażoną cukinię pokrojoną w talarki. Proste ale za to bardzo smaczne. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi się przyklejają do patelni i robi się paciaja jak próbuję odkleić. Próbowałam różnych przepisów wegańskich na placki i zawsze to samo - przywierają, a więc w ogóle zrezygnowałam z placków z cukinii... a kiedyś je uwielbiałam (za czasów wegetarianizmu)

    OdpowiedzUsuń
  5. Trzeba utrafić odpowiednią konsystencję. Mnie też czasem doprowadza do szału przyklejanie się placków (również ziemniaczanych) do patelni. Dobrze podlewaj też olejem.

    OdpowiedzUsuń




Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Kontakt z blogerem:



Produkty wegańskie w bydgoskich sklepach