Zapiekanki makaronowe są smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu. Jednak w moim jadłospisie nie goszczą zbyt często. W tym roku robie ją AŻ drugi raz, co jest i tak REKORDEM ;).
Składniki:
ugotowany makaron kolanka
1 brokuł ugotowany i rozdrobniony
2 jajka
trochę mleka
ok. 150 g sera żółtego
posiekana natka pietruszki
ugotowana ciecierzyca
sól
pieprz
1 łyżeczka mielonej papryka słodkej
troszeczkę chilli lub cayenne
suszona bazylia
Sposób przygotowania:
Ugotowane składniki mieszamy w głębokiej misce. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, starty lub pokrojony ser żółty i zalewamy "miksturą" mleczno-jajeczną. Doprawiamy solą, pieprzem, paprykami. Mieszamy delikatnie wszystko, aby nie rozciapać makaronu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch posypujemy bazylię. Pieczemy do czasu, aż zapiekanka będzie gorąca.
nie chcialbym krytykowac, ale czyz nie kloci sie z zalozeniem aby dodawac jajka do potrawy weganskiej?
OdpowiedzUsuńKłóić się kłóci, lecz początkowo mój blog był wegetariański i takie przepisy zostały.
OdpowiedzUsuń