sobota, 12 grudnia 2009

Pizza wegetariańska


Poprzednie dwie pizze były wegańskie. Teraz przyszedł czas na wegetariańską. Dawno nie robiłem pizzy bez sera żółtego, ale wczoraj naszła mnie taka chęć.

Pięknie wyrosła. Nie była przypalona lub stwardniała w żadnym miejscu. Dobrze, że mama skończyła w porę rozmawiać przez telefon bo zjadłbym ją sam ;). Kurcze, nie wiem co sprawiło, że była taka smaczna. Moje pizze nigdy nie są takie same, bo zawsze robie wszystko na oko. Jeśli to zasługa ciasta to może uda mi się powtórzyć ją w wersji wegańskiej. Było by świetnie. Jeżeli to zasługa sera żółtego to trudno...

Zrobiłem wczoraj małą ilość, w porównaniu z wcześniejszymi. Użyłem szklanej foremki. Ciasto wtedy ładnie wygląda, bo tworzy się ładna krawędź.

Poszedłem dzisiaj na 1,5h spacer NW (Nordic Walking) i mam nadzieje że "spaliłem" część pizzy ;).

Składniki:
ok. 275-300 mąki
ciepła woda
olej
świeże drożdże (są lepsze niż suszone)

keczup na spód (można użyć przecieru)
ser żółty starty na tarce
2 pieczarki
pół cebuli
kilka oliwek przekrojonych na 3 krążki
dwa małe ogórki kiszone pokrojone w plasterki
pół papryki pociętej na krótkie paski
5-6 plasterków pomidora
przyprawa do pizzy (mieszanka ziół)

Przygotowanie:
Ze składników na ciasto wyrobić gładkie ciasto. Ja sypnąłem więcej soli niż zwykle (zazwyczaj nie dosalam). Urabiać jeszcze przez jakiś czas. Jeśli uda się to ugniatanie takiego ciasta to czysta przyjemność:).
Rozłożyć w wybranej foremce. Wcześniej położyć papier do pieczenia lub wylać trochę oleju i rozprowadzić go ręczniczkiem papierowym po całej powierzchni naczynia.

Na ciasto rozlać niewielką ilość oleju i rozprowadzić je np. łyżką. Soki wypływające z warzyw (szczególnie pomidory) podczas pieczenia nie rozmiękczą aż tak ciasta. Posmarować keczupem (przecierem pomidorowym lub ewentualnie moim sosem.) spód pizzy. Następnie cebulę, pieczarki, pomidory, paprykę, ogórki i oliwki. Na sam koniec posypać przyprawą.
Piec w piekarniku rozgrzanym do ok. 200 st. (z termoobiegiem) przez ok. 20 minut.
Smacznego.



1 komentarz:

  1. Wygląda przepysznie. A tak w ogóle cały blog bardzo apetyczny :D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń




Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Kontakt z blogerem:



Produkty wegańskie w bydgoskich sklepach