sobota, 20 lutego 2010

Zupa brokułowa z kalafiorem :)


Zupka pasuje do takiej pogody jaka jest teraz. Jest już cieplej, ale nadal to zima. Ona ewidentnie ustępuje, ale będzie trwała jeszcze do 21 marca (astronomiczna).

Wczoraj u mnie na termometrze było +3 :D. Po tych mrozach, które nas niedawno męczyły to prawdziwy upał ;).

Czekam z niecierpliwością na wiosnę, bo warzywa robią się coraz brzydsze. Przydałyby się młode. W tym roku nie kupowaliśmy wielu mrożonek, ale to chyba dobry patent na świeże i ładne warzywa :).

Składniki:
kilka ziemniaków
włoszczyzna
kostki bulionowe wegetariańskie
cały brokuł
mrożonka - kalafior z koperkiem
sól
pieprz

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obrać, pokroić w kostkę. Brokuła umyć, odciąć różyczki, korzeń obrać i pokroić w kostkę. Zazwyczaj wyrzucałem korzeń, ale teraz będe go używał bo po ugotowaniu jest dobry :). Wrzucić wszystkie składniki i gotować. Stopniowo wlewać wody, żeby nie wyszła zbyt wodnista. Dodać kostkę/ kostki bulionowe. Gdy wszystko będzie miękkie wsypać mrożonkę, dosmaczyć. Doprowadzić do wrzenia.

Teraz wystarczy zwołać załogę na obiad i pałaszować ze smakiem.
Smacznego :).


1 komentarz:

  1. zgadzam się! zupka idealnie pasuje do pogody! ja planuję na poniedziałek ziemniaczaną z kapustą włoską ;)

    OdpowiedzUsuń




Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Kontakt z blogerem:



Produkty wegańskie w bydgoskich sklepach