czwartek, 28 stycznia 2010

Krokiety grzybowe i dwie sałatki


Dzisiejszy obiad był specjalny, bo do mamy miała przyjść koleżanka. Na początku chcieliśmy wspólnie z mamą przygotować barszcz ukraiński, którego przepis znalazłem na blogu Wegetarianki. Zrobie go później.

To była jakaś okazja, więc nie mogło być zupy ;). Wybór padł na placki grzybowe z ksiażki R. Rupowskiego. Wg mnie są to raczej krokiety i też tak je nazwałem :). Poniżej podaje praktycznie oryginalny przepis z niewielkimi dopiskami.

Placki grzybowe

Składniki:
1 kg ziemniaków
kilka suszonych grzybów
1 cebula
20 dag kapusty kiszonej
1/2 szklanki mąki pszennej
przyprawy (autor nie napisał, ja dodałem:
gałkę muszkatołową, pieprz zielony, sól ziołową, rozmaryn, mieszankę "zioła do sałatek")

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować i ugnieść na jednolitą masę. Grzyby zalać wrzątkiem i podgotować kilka minut do zmięknięcia. Dodać do masy, wymieszać. Formować placki, obtaczając je w kaszy kukurydzianej. Piec w piekarniku. Wcześniej można podsmażyć na patelni.


Zdjęcie robione po imprezce.
Podładowałem trochę baterie i mogłem pstrykać.



To jeszcze nie koniec. Do obiadu podaliśmy 2 sałatki. Jedna również pochodzi ze wspomnianej książki, druga jest z kuchennego zeszytu, która cierpliwie czekała latami na ponowne zauważenie. Będąc w młodszym wieku nie lubiłem jej, bo była zbyt sucha i smakowały mi bardziej takie z majonezem. Stwierdzam teraz, że to bardzo dobra sałatka i na pewno będziemy ją częściej robić.

Sałatka gratka (przepis z książki)

Składniki:
3 szklanki kukurydzy konserwowej
(wychodzi puszka i trochę, lepiej dać 1 całą puszkę, bo jest za dużo kukurydzy)
1/2 szklanki posiekanej czerwonej papryki
1/2 szklanki ugotowanych różyczek brokuła
1/4 startego selera
1/4 startej marchwi
1 łyżka oleju kukurydzianego (daliśmy słonecznikowy)
szczypta soli i pieprzu ziołowego

Przygotowanie:
Wystarczy wymieszać i przyprawić. Ze swojej strony mogę dodać, że lepiej jest krótko poddusić startą marchewkę i seler na patelni, żeby trochę zmiękły. Surowe są twarde.





Sałatka z kaszy kuskus

Składniki:
zielona i czerwona papryka
oliwki
natka pietruszki
kasza kus-kus
oliwa z oliwek (lub olej)
pomidory
mięta
sól
sok z cytryny
ew. kolendra, estragon

Przygotowanie:
Kaszę zalać wrzątkiem na dwa palce. Odstawić na dwie minuty. Posiekać w kosteczkę zieloną i czerwoną paprykę, a oliwki w krążki. Z pomidorów usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Natkę posiekać drobno. Wymieszać wszystkie składniki: paprykę, pomidory, oliwki, oliwę z kaszą i przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Ponownie odstawić.



2 komentarze:

  1. Smakowite dania. Te krokieto-kotlety bardzo mi się podobają. Uwielbiam smak kiszonej kapusty, ziemniaków i grzybów. Tylko nie zawsze służy mi smażone-wariant z piekarnikiem jest ekstra ;)tylko czy ta kasza nie jest potem twarda i sucha?
    Pozdrawiam, Jadzia (Jaga;))

    OdpowiedzUsuń
  2. W moich smażonych i potem pieczonych była lekko twardawa. Możesz pokusić się o obtoczenie w bułce tartej, mące lub zrezygnować z panierki. Są pyszne więc nic nie stracą ;).

    OdpowiedzUsuń




Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Kontakt z blogerem:



Produkty wegańskie w bydgoskich sklepach