piątek, 27 listopada 2009

Makaron z sosem warzywnym i pastą curry


Tak naprawdę nie miałem pomysłu na dzisiejszy wpis. Tydzień temu robiłem pizze, ale nie dodawałem już jej kolejny raz, bo była taka zwyczajna. Dzisiaj dodaje kolejny pomysł na przygotowanie spagetti.

Pogodziłem się na chwilę z granulatem sojowym, ale jeszcze nie wiem czy na stałe. Fasola czerwona też zawitała :). Wypróbowałem zakupioną we wtorek pastę curry. Dodaje ciekawego smaku, ale samodzielnie jest straszna.

Składniki:
makaron spagetti

fasola czerwona "zapuszkowana" albo do ugotowania
papryka żółta
cebula
pieczarki
granulat sojowy
pół kostki bulionu wegetariańskiego
puszka pomidorów
2 łyżeczki pasty czerwonej curry
majeranek
bazylia
zioła prowansalskie
kurkuma
pieprz
sos sojowy

Sposób przygotowania:
Makaron trza ugotować. W garnku przesmażyć cebulę, paprykę i pieczarki. Granulat sojowy namoczyć w bulionie wegetariańskim. Dodać do reszty. Dodać pomidory. Mój sos wyszedł wodnisty, dlatego dodałem jeszcze wiecej granulatu żeby wciągnął wodę. Wy możecie wcześniej ją troche odlać (np. z pieczarek). Dodać pastę curry, zioła i przyprawy. Dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Podawać z makaronem.
Smacznego. :))


2 komentarze:

  1. Samodzielnie się jej nie stosuje:) To tak jakbyś usiłował coś zagryzać pieprzem. To przyprawa i tyle.

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię makaron z tekstura i czerwoną fasolką :)
    jak zaczęlam mieszkać sama to makaron lub kuskus z pomidorami z puszki i czerwoną fasolką był obowizkowy 4 razy w tygodniu ;)

    OdpowiedzUsuń




Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Kontakt z blogerem:



Produkty wegańskie w bydgoskich sklepach