czwartek, 19 listopada 2009

Ryż ze strączkowymi


Przepis jest ostatnim, który wymyśliłem jeszcze przed wakacjami. Jedzonko jest smaczne i ładnie wygląda. To które możecie zobaczyć na zdjęciu różni się troche od pierwowzoru kolorystycznie, bo zamiast soczewicy czerwonej jest brązowa. Ryż jest wymieszany z resztą, a normalnie polewa się go sosem.

Składniki:
ciecierzyca
kapusta pekińska
cebula
soczewica czerwona (jeśli brązowa to można dodać trochę kurkumy dla koloru)
fasola mung
2 puszki pomidorów krojonych
słodka papryka w proszku
curry
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
W jednym naczyniu ugotować ciecierzycę, później dodać fasolę bo potrzebuje mniej czasu. W innym garnku ugotować soczewicę. Na pateli usmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Wszystkie składniki połączyć w jednym naczyniu. Dodać puszki z pomidorami, doprawić curry, solą i pieprzem. Podawać z ryżem zwykłym lub pełnoziarnistym.
Smacznego :).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz




Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Kontakt z blogerem:



Produkty wegańskie w bydgoskich sklepach