wtorek, 10 listopada 2009

Zupa po mediolańsku


To co dzisiaj zaprezentuje, powinienem zrobić wcześniej. Chcę Wam polecić świetną zupę, którą robiłem już wiele razy. Jest to zupa po mediolańsku (//Edit: stronka już nie istnieje, ale na szczęście mam przepis, który podaje poniżej), którą widziałem kiedyś w programie "Pascal: Po prostu gotuj" emitowanego na antenie TVN.

Co tu dużo mówić...Zupa jest wspaniała :). W sam raz na pogodę, którą widać teraz za oknem. Jest bogata w składniki, rozgrzewająca, jednogarnkowa. Niedawno tj. w sobotę wyszedł mi gar ok. 5,7 l pojemności, który wystarczył na 3 dni dla 2 osób. Głodniejsze osoby mogą uwinąć się oczywiście szybciej ;). Warto zostawić zupę na drugi dzień, bo gdy wszystko się "przegryzie" to smak jest lepszy.

Prezentowana poniżej zupa jest już przekształcona na wersję wegańską. Wegetarianie mogą użyć do smażenia masła (oraz parmezanu do posypania), ale moim zdaniem jest to zbędne. Zupa w smaku nic nie traci (jadłem ją kiedyś zanim przeszedłem na wegetarianizm, później spożywając produkty mleczne; obecnie używam oleju i jest git, ser jest problematyczny bo przykleja się do łyżki). Ryż arborio można zastąpić zwykłym, ale trzeba uważać, bo lubi się rozgotować. Napisałem, aby go wrzucić dość wcześnie. Można zrobić to później, ale przed pomidorami, które zakwaszają i wydłużają gotowanie ryżu.

Składniki:
2-3 kostki bulionowe wegetariańskie
2 czerwone cebule
3 obrane marchewki
4 obrane łodygi selera
2 obrane średnie ziemniaki
2 łyżki oleju z pestek winogron
100 g fasolki szparagowej oczyszczonej z nitek
350 g białej kapusty
500 g pomidorów z puszki (ok. 2 puszki)
150 g ryżu arborio (lub zwykły)
150 g fasoli białej z puszki
sól, pieprz
natka selera do dekoracji

Przygotowanie:
Na początku najlepiej przygotować sobie warzywa. Cebulę posiekać w półplasterki, poszatkować kapustę, ziemniaki, marchewkę i seler naciowy obrać i pokroić w kostkę. Fasolkę szparagową oczyścić i pokroić na 2 lub 3 w zależności od jej długości. Można również kupić mrożoną (to poza sezonem). Rozgrzać olej / oliwę w garnku i smażyć kolejno: cebulę, marchewkę, seler, fasolkę szparagową, kapustę, ziemniaki. Mieszać. Zalać następnie wodą i dodać kostki bulionowe. Wsypać ryż. Doprowadzić do wrzenia. Wymieszać trochę, aby być pewnym, że kostki się rozpuściły.Jeśli wszystkie warzywa będą już miękkie, a ryż ugotowanyu należy wlać zmiksowane pomidory z puszki oraz białą fasolę. Na koniec doprawić do smaku przyprawami. Dekorować natką selera.



2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie zupy! Chętnie bym ją pochłonęła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To na co jeszcze czekasz. Do roboty :D

    OdpowiedzUsuń




Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Kontakt z blogerem:



Produkty wegańskie w bydgoskich sklepach