czwartek, 2 września 2010

Żółte naleśniki z sosem groszkowo-warzywnym


Ostatni wpis był 14 lipca. Od tej daty minęło sporo czasu. Nie miałem ochoty wymyślać nowych przepisów i przygotowywałem znane już dania. Uznałem, że nie ma sensu ich ponownie publikować i dlatego nic przez ten czas nie pojawiło się na blogu.

Dzisiejszy wpis to nic odkrywczego, ale bardzo mi zasmakowało, więc stwierdziłem, że warto się z Wami nim podzielić.

Składniki:
ciasto naleśnikowe:
mąka pszenna
woda gazowana
curry
kurkuma
olej do smażenia

sos:
2 cebule lub 1 duża
1/2 cukinii
1 papryka
1 puszka groszku konserwowego
1 ząbek czosnku
kilka rzodkiewek

Przygotowanie:
Ze składników na ciasto przygotowujemy ciasto naleśnikowe ;). Nie dodajemy przypraw typu sól i pieprz, chociaż można. Następnie przysmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, cukinię (bez nasion), rzodkiewki (również kostka) oraz posiekany ząbek czosnku (na końcu aby nie przypalił się i nie zgorzkniał). Gdy składniki będą miękkie dodajemy zmiksowany groszek konserwowy (nie wylewać wody). Przyprawiamy na koniec solą (zalewa jest solona, więc wiele nie trzeba) i pieprzem. Smażymy w międzyczasie naleśniki lub po przygotowaniu sosu.
Układamy farsz na naleśnikach i składamy na pół.
Smacznego :).


2 komentarze:

  1. Czy można prosić o proporcje składników do ciasta naleśnikowego?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciężko mi jest podać proporcje, bo zawsze robię "na oko". Zobacz najwyżej na innych stronach. Niestety nie pomogę :/.

    OdpowiedzUsuń




Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Kontakt z blogerem:



Produkty wegańskie w bydgoskich sklepach