piątek, 23 października 2009

Zapiekanka makaronowa z brokułem


Zapiekanki makaronowe są smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu. Jednak w moim jadłospisie nie goszczą zbyt często. W tym roku robie ją AŻ drugi raz, co jest i tak REKORDEM ;).

Składniki:
ugotowany makaron kolanka
1 brokuł ugotowany i rozdrobniony
2 jajka
trochę mleka
ok. 150 g sera żółtego
posiekana natka pietruszki
ugotowana ciecierzyca
sól
pieprz
1 łyżeczka mielonej papryka słodkej
troszeczkę chilli lub cayenne
suszona bazylia

Sposób przygotowania:
Ugotowane składniki mieszamy w głębokiej misce. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, starty lub pokrojony ser żółty i zalewamy "miksturą" mleczno-jajeczną. Doprawiamy solą, pieprzem, paprykami. Mieszamy delikatnie wszystko, aby nie rozciapać makaronu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch posypujemy bazylię. Pieczemy do czasu, aż zapiekanka będzie gorąca.



2 komentarze:

  1. nie chcialbym krytykowac, ale czyz nie kloci sie z zalozeniem aby dodawac jajka do potrawy weganskiej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Kłóić się kłóci, lecz początkowo mój blog był wegetariański i takie przepisy zostały.

    OdpowiedzUsuń




Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Kontakt z blogerem:



Produkty wegańskie w bydgoskich sklepach