niedziela, 27 września 2009

Pizza na cieście pszenno-żytnim


Pizza jest moim ulubionym ciastem na słono (oprócz pierogów). Nie mam z nią problemów, dlatego często ją robię. Chociaż czas spędzony w kuchni sprawia mi przyjemność (w większości przypadków) to lubie przygotowywać łatwe, szybkie i smaczne potrawy.

Pizza na cieście pszenno-żytnim
Składniki:
ciasto
125 g mąki pszennej
125 g mąki żytniej razowej typ 2000
ciepła woda
suche drożdże (dałem na oko)
olej / oliwa
cukier
sól

farsz
sos na spód
ogórek kiszony
ogórek zielony
papryka
pomidor
oliwki
pieczarki
cebula
oregano

Sposób przygotowania:
Ciasto: W misce szklanej, plastikowej lub innej której używacie trzeba wymieszać mąki (białą przesiewam przez "przesiewacz mąki" - wygląda to jak kubek, który ma na spodzie sitko i śmigiełko uruchamiane spustem, żytniej się już nie da, bo blokuje sitko- nie próbujcie tego w domu;) ). W kubku rozrobić suche drożdże z ciepłą wodą, poczekać aż zaczną "pracować" i dodać do ciasta. Wymieszać, dodać oliwę lub olej, resztę ciepłej wody aby wyrobić elastyczne ciasto. Ulepić kulę, włożyć do miski i przykryć ściereczką. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkować, położyć na blasze wyłożonej papierem, ułożyć w foremce itp. (jak wolicie).

Na spodzie ciasta rozsmarować sos i układać składniki wcześniej pokrojone w plasterki, kawałki, paski etc. Na końcu posypać oregano. Piec w rozgrzanym piekarniku w ok. 200 stopniach przez ok. 20 minut (najlepiej opierajcie się na swoim doświadczeniu, żeby nie było na mnie jak się spali ;)).
Smacznego.


1 komentarz:

  1. wygląda super, aż nabrałam ochoty, żeby zaraz zrobić, ale dziś piekę bułki:)

    OdpowiedzUsuń




Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Kontakt z blogerem:



Produkty wegańskie w bydgoskich sklepach