sobota, 8 września 2012

Przepis na cudne muffiny i fotorelacja z III bydgoskiego Vege Śniadania

W niedzielę, 2 września, uczestniczyłem w spotkaniu naszej bydgoskiej vege grupki ;). Ekipa się powoli rozrasta (na ostatnim było 10 osób). Cieszę się z tego powodu. Pogoda wreszcie do nas się uśmiechnęła, bo na dwóch pierwszych spotkaniach padało mniej lub bardziej intensywnie.

Piszę Wam o tym z poślizgiem, bo w zeszłym tygodniu nie miałem zbytnio czasu i weny twórczej, aby się tym zająć. Od poniedziałku do piątku uczestniczyłem w kursie przedsiębiorczości. Mam plan otworzenia własnej działalności gospodarczej z pomocą dotacji Urzędu Pracy. Dawno tyle nocek nie zarwałem co teraz, ale było warto. To oczywiście jeszcze nie koniec, ale już bliżej niż dalej i mniej stresująco.

Poniżej obiecana fotorelacja: Wszystkie potrawy przygotowane przez uczestników. Niestety nie ma wielu zdjęć szczegółowych (zdjęcia uczestników, sam nie pstrykałem). Piszę z pamięci, więc coś mogłem zapomnieć.

Były (wszystkie wegańskie): Naleśniki z kremem owsianym, pierogi drożdżowe smażone z pieczarkami i cebulką oraz kapustą i grzybami, gulasz, ciasto "bananowiec", tofu z pomidorami, muffinki, babeczki, ciasteczka "BioAnia" (do kupienia w Piotrze i Pawle za ok. 5 zł, polecam, bo są super), pieczone ziemniaki z ziołami, sajgonki, kotlety sojowe z cebulką i w pomidorach. Wszystko smakowite, że jak sobie teraz przypominam to się robię głodny ;). Pod zdjęciami dodaje przepis na muffinki. Bananowiec będę robił jutro, więc przepis i szczegołowe zdjęcie niebawem :).



Zdrowe muffiny (bez białej mąki i cukru)

Składniki suche:
1,5 szklanki mąki razowej pszennej (może być lubella)
1/2 szkl. otrąb pszennych
1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1 łyżeczka sody oczyszczonej
daktyle suszone (słodziwo) - zależy jakie słodkie mają być muffiny np. 50-100 g


Składniki mokre:
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki napoju sojowego (wanilowe da waniliowy posmak)
1 szklanka wiórek marchewkowych, czyli (2 marchewki) potarte na wióry ;p
1 duży porządnie rozgnieciony widelcem banan


Przygotowanie:
Składniki suche mieszamy osobno, wrzucamy do nich pokrojone daktyle. Składniki mokre mieszamy również osobno i dopiero później łączymy je razem. Do całości możemy dodać sezonowe owoce np. porzeczki, maliny, jagody, borówki itp. Poza sezonem np. konfitury. Ilość owoców - niepełna szklanka. Piec w temp 160-180 z termoobiegiem przez 20-35 minut.

4 komentarze:




Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Kontakt z blogerem:



Produkty wegańskie w bydgoskich sklepach