piątek, 8 października 2010

Sernik z tofu z brzoskwiniami i rodzynkami


Postanowiłem dołączyć się do akcji "Oswajamy tofu", bo przyznam, że chciałbym zdobyć tą książkę. Planuje już ją kupić od dawna i zawsze zapominam. Tofu to dla mnie magia i poza wędzonym rzadko kiedy gości na mym stole. Przydałoby się więc poszerzyć zakres wiedzy :).

Dzisiaj pokonałem swoje ułomności kulinarne, gdyż zrobiłem sernik oraz kruszonkę pierwszy raz w życiu. Wszystko wyszło, więc zadowolony jestem podwójnie.

Sernik wyszedł płaski, ale to z powodu niedopatrzenia. Przeczytałem, że w przepisie są dwa opakowania tofu i nawet nie patrzyłem ile moje mają gram. Blacha na tą ilość też okazała się zbyt duża. W niczym mi to nie przeszkadza.

Cytuje za puszką.pl, z której wziąłem przepis(link)

Składniki:
(proporcje na blachę 25x40 cm)
0.5 kg tofu (2 kostki)
3/4 torebki budyniu waniliowego
1 szkl. cukru
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 cytryny
garść rodzynek
1 puszka brzoskwiń w syropie

spód / kruszonka:
1.5 szkl. białej mąki
1/2 szkl. pszennej razowej mąki
5 czubatych łyżek cukru
1/2 szkl. oleju słonecznikowego
1 torebka cukru waniliowego

Przygotowanie:
Cytryny sparz wrzątkiem, na tarce obetrzyj skórkę i wyciśnij z nich sok. Rodzynki umyj dokładnie, połowę brzoskwiń pokrój w drobną kostkę.
Tofu zmiel w maszynce do mielenia 2 razy. Dodaj budyń, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sok i otartą skórkę z cytryny, rodzynki i pokrojone brzoskwinie. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Przygotuj kruszonkę. Mąkę białą i razową przesiej przez sito do miski, wymieszaj dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym. Dolej oleju i wetrzyj go w mąkę, najlepiej ręką, tak żeby mąka nabrała konsystencji wilgotnego piasku. Wtedy dodaj 4 łyżki syropu z brzoskwiń i jeszcze raz wszystko dokładnie rozetrzyj ręką.
Otrzymaną w ten sposób kruszonkę podziel na dwie równe części. Jedną połową wysyp równomiernie dno blachy do pieczenia. Wyłóż na nią masę z tofu i posyp resztą kruszonki.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Wstaw sernik na 50-60 minut. Na upieczonym serniku kruszonka powinna być złotego koloru.





4 komentarze:

  1. fajnie :)ja zaplanowałam zrobić ten sam sernik a Twoje zdjęcia mnie w tych planach utwierdzaja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, jakie smakowitości :) ale najważniejsze, że Ty sam jesteś z efektu zadowolony, dziękuję za przyłączenie się do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. e tam , ,że niskie ,ale jakie smakowite i jakie pyszne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny jest ten sernik, robię z tego samego przepisu z puszki, i uwielbiam go!:)

    icantbelieveitsvegan

    OdpowiedzUsuń




Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Kontakt z blogerem:



Produkty wegańskie w bydgoskich sklepach