niedziela, 28 marca 2010

Wegetariańska zapiekanka z warzywami


Skończyły mi się ostatnio pomysły na nowe dania. Stąd ten przestój w postach. Wykonanie tej zapiekanki podsuneła mi moja mama. Składniki dobraliśmy spontanicznie. Większość znajdowała się w lodówce. Chcieliśmy opróżnić zamrażalnik, żeby pozbyć się zalegającego lodu, ale nie wykorzystaliśmy wszystkich mrożonek. Reszta pójdzie na jakąś zupę :).

Składniki:
4 jajka
ewentualnie mleko sojowe
2 garście bobu
3 garście mieszanki chińskiej
3 garście kalafiora z koperkiem
4 pokrojone w kostkę i ugotowanie ziemniaki
papryka czerwona pokrojona w kostkę
sól
pieprz / pieprz ziołowy
papryka słodka
przyprawa do pizzy
zioła prowansalskie
oregano

Przygotowanie:
W misce rozbić jajka, przyprawić (solą, pieprzem ziołowym, słodką papryką, przyprawą do pizzy, ziołami prowansalskimi). Roztrzepać widelcem. Mrożonki powinny być dobrze rozmrożone i osuszone na sitku, żeby podczas pieczenia nie puściły wody. Do naczynia w którym będziemy zapiekać wyłożyć warzywa i polać jajkami. Wymieszać delikatnie. Posypać oregano. Zapiekać przez ok. 20-30 minut w temperaturze ok. 175 st. C.


Przed upieczeniem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz




Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Kontakt z blogerem:



Produkty wegańskie w bydgoskich sklepach