Od kiedy znalazłem ten wspaniały przepis robię "Murzynka" bardzo często. Przygotowanie ciasta, gdy ma się wyjęte wszystkie składniki, zajmuje dosłownie chwilkę. Pieczenie trwa od 45 do 60 minut. Przyjemny zapach wydobywający się z piekarnika strasznie wzmaga apetyt. Zdarzyło mi się raz, że ciasto jeszcze dobrze nie ostygło, a już go nie było:).
Proporcje wystarczą na małą blachę (np. keksówkę). Poniżej podaję przepis.
Składniki:
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru (oryginalnie jest tyle, ale 1/2 szkl. wystarczy w zupełności)
1/2 szkl. oleju
3/4 szkl. mleka sojowego (lub zwykłego)
1 łyżka cynamonu
1 łyżka (duża) sody
(lub ta sama ilość proszku do pieczenia - nie ma niebezpieczeństwa posmaku sody)
1 łyżka (duża) kakao
3 łyżki (duże) dżemu
1 cukier waniliowy
wersja bogatsza:
bakalie- rodzynki, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa, mieszanka do keksu itp.
na wierzch wiórki kokosowe i/lub stopiona czekolada
Przygotowanie:
W misce najpierw mieszamy suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, kakao i ew. bakalie. Następnie wlewamy olej i mieszamy, aby się wchłonął. Później dżem, mleko. Trzeba dobrze wymieszać. Ciasto jest dość gęste, ale można dolać więcej płynu. Wykładamy keksówkę papierem do pieczenia. Wstawiamy do wcześniej rozgrzanego pieca. Temperatura zależy od piekarnika. W gazowym będzie większa, natomiast w elektrycznym z termoobiegiem mniejsza. Autor oryginalnego przepisu podaje 200 st. C i 45 minut. Ja piekę w temp. 175-180 st. C. trochę dłużej - "na oko". Nakłuwam patyczkiem do szaszłyków aby sprawdzić czy się upiekł. Jeśli jest czysty to oznacza, że można go wyjąć z pieca.
kolor bardzo fajny:) Soda jest ok, tylko trzeba mało sypać, bo faktycznie pozostawia posmak.
OdpowiedzUsuńU mnie właśnie w piekarniku sypane ciasto jabłkowo-rabarbarowe, z pierwszych papierówek.