środa, 29 lipca 2009

Gulasz indyjski


Chyba trochę przesadziłem nazywając ten gulasz indyjskim, ale wszystko co zawiera przyprawę curry właśnie z Indiami mi się kojarzy.

To co dobre powstaje oczywiście przypadkowo i tak też było z tym daniem. Początkowo był to farsz do naleśników a dzięki dodaniu ziemniaków stał się czymś w rodzaju gulaszu.

Składniki:
kilka ziemniaków
1 papryka czerwona
1-2 cebule
1-2 ząbki czosnku
3-4 marchewki (zależy jakie duże)
kilka pieczarek

przyprawy:
curry
papryka słodka
tymianek
pieprz ziołowy
sól ziołowa
sos sojowy ciemny

Sposób przygotowania:
W jednym naczyniu ugotować do miękkości ziemniaki, ale tak żeby się nie rozpadały. Przed połączeniem składników pokroić ziemniaki na mniejsze kawałki. W drugim naczyniu przysmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodawać kolejno: pokrojoną w kosteczkę paprykę, startą na tarce marchewkę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Kiedy warzywa zmiękną, przyprawić. Połączyć z ziemniakami i delikatnie wymieszać. Podgrzać i podawać.


3 komentarze:

  1. Wygląda super. Jeśli chciałbyś, żeby było bardziej indyjsko, to może dodać garam masali lub kminu rzymskiego, a darować sobie tymianek?

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz racje. Garam masale szukałem, ale nigdzie nie znalazłem. Mam za bombay masale. Wypróbuje przy następnej okazji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja ostatnio znalazłam w Bydgoszczy garam masalę w sklepie na Śniadeckich z kawą, herbatą i różnymi akcesoriami do kuchni. Mają też kmin rzymski mielony, a wcześniej wszędzie widziałam tylko w ziarnkach :)

    OdpowiedzUsuń