Pyry są jedynym gotowanym warzywem w sałatce (prawdę mówiąc trochę niedogotowane). Reszta jest świeżutka, nieprzetworzona i zdrowa (bez soli).
Sos to połączenie dwóch olejów - słonecznikowego i sezamowego. Ten drugi jest nierafinowany, tłoczony na zimno, więc jak znalazł do sałatek.
Kupiłem jeszcze olej z pestek winogron i miałem szczęście, bo idealnie przypasował do butelki korek barowy:).
Składniki:
kilka rzodkiewek
3 ziemniaczki
natka pietruszki naciowej / zwykłej
kilka podartych listków sałaty
1 avocado
3 cebulki dymki + szczypiorek
sok z cytryny
pieprz ziołowy
olej słonecznikowy
olej sezamowy
zioła do sałatek (opcjonalnie)
pomidor ze skórką, bez środków (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować. Pokroić w plastry, a jeśli są zbyt duże to drobniej np. w półplasterki. Tak samo okroić rzodkiewki. Avocado po obraniu posiekać w kostkę, skropić odrobiną soku z cytryny. Posiekać drobno dymki i szczypior. Z pietruszki naciowej zebrać same listki, zwykłą posiekać drobno. Polać olejami, doprawić pieprzem i wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz