środa, 22 sierpnia 2012

Serek wegański z nerkowców

O wypróbowaniu "serów" wegańskich DIY myślałem już od dłuższego czasu. Kilka miesięcy temu dodałem do zakładek przepis na "kozi ser z nerkowców" z bloga więcejyofu, ale akurat tym razem z niego nie skorzystałem. W najbliższym czasie z pewnością przygotuje go w swojej kuchni :). 

Link do przepisu ten serek nerkowcowy znalazłem na tablicy strony blogowej "Facet w kuchni i wege szamka". 
 
Przepis cytuje za autorką bloga "Zdrowie na talerzu".

Serek wegański z nerkowców

Składniki: 

1 szklanka namoczonych orzechów nerkowców
1 szklanka wody
1/2 szklanki mleka sojowego
1 ząbek czosnku [cz. granulowany]
1/4 szklanki soku z cytryny
4-5 łyżeczek agaru (wegetariańska żelatyna)
4 łyżeczki płatków drożdżowych 
[4-5 łyżeczek sproszkowanych płatków owsianych]
sól, pieprz, przyprawa warzywna [u mnie wyłącznie s&p, pieprz grubo mielony]

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolitą masę i doprawiamy do smaku.
Orzechy najlepiej najpierw zmiksować w małej ilości wody. Po zmiksowaniu wszystkich składników wylewamy zawartość do garnka i gotujemy kilka minut na małym ogniu, mieszjąc aż do zgęstnienia. Potem wylewamy do naczynia, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.



Serek można kroić, ale na pieczywie moim zdaniem i tak lepiej rozsmarować. Czy wówczas potrzeba używać agaru? Czy same płatki (w większej ilości) sprawią, że nie wyjdzie zupa? Tego nie wiem, chciałbym się przekonać. Jeśli próbowaliście tego przede mną, to będę wdzięczny za oświecenie mnie :). Piszcie w komentarzach.

3 komentarze:

  1. Ja też od dłuższego czasu rozważam zrobienie serka z nerkowców. U Ciebie wygląda tak pysznie, że chyba wreszcie się zmobilizuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcam. Nietrudne, a smaczne i starczą na długo. Mi wystarczył na 3 dni, chociaż spożywałem na śniadanie i kolacje :).

    Wystarczy dodać różnych przypraw i będą sery smakowe. Myślałem o tym, żeby też włożyć jakieś pokrojone warzywka do środka np. paprykę czy ogórki kiszone.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda genialnie!
    Jestem fanką nerkowców, ale do tej pory robiłam z nich tylko masło orzechowe.

    OdpowiedzUsuń