Ta sałatka jest ostatnio moją ulubioną. Robiłem ją chyba już ze 3 razy. Znam przepis dzięki książce - "Smaczne i zdrowe sałatki", którą niedawno dostałem. Przygotowując ją w sobotę nieopatrznie pomieszałem dwa przepisy (występują obok siebie na stronie) i dopiero teraz to zauważyłem ;).
Składniki:
2 szkl. kaszy gryczanej - nie wiadomo czy sucha czy ugotowana, dałem 2 suchej i było za dużo
1 papryka czerwona
rodzynki - dałem na oko
2 łodygi selera naciowego
natka pietruszki
kukurydza z puszki
6 łyżek sosu składającego się z:
oleju słonecznikowego
2 łyżek sosu sojowego
2 łyżek soku z cytryny
2 ząbków czosnku
pieprzu
Przygotowanie:
Ugotowaną kaszę gryczaną umieścić w misce. Posiekać w drobną kostkę paprykę, obrać seler naciowy obieraczką do warzyw i pokroić. Posiekać nać pietruszki oraz zalać wrzątkiem rodzynki (jeśli konserwowane). Przygotować sos. Wymieszać wszystkie składniki.
bardzo lubię kaszę gryczaną
OdpowiedzUsuńale w sałatkach występuje u mnie niezwykle rzadko
chyba pora to zmienic..
Brzmi nieźle, nie lubię kaszy, ale w takiej wersji może być smaczna
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis. Wiem, że ta sałatka jest pyszniutka - kiedyś ja jadałam i robiłam a potem "uciekł mi" przepis. Kasza gryczana jest tu podstawą smaku.
OdpowiedzUsuńZachęcam do sprawdzenia.
Ps. jeśli Ktos nie przepada za wyraźnym smakiem kaszy gryczanej palonej na ciemno, można użyć kaszy gryczanej nie palonej - tzw. "białej".
genialny przepis, wypróbuję, właśnie szukam idealnego przepisu na kaszę gryczaną w sałatce. Przyda mi się do bento
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Sałatka rewelacyjna, polecam!
OdpowiedzUsuńRewelacyjna, gdybym nie zjadła nie uwierzyłabym na słowo *_*
OdpowiedzUsuń