Zapiekanki makaronowe są smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu. Jednak w moim jadłospisie nie goszczą zbyt często. W tym roku robie ją AŻ drugi raz, co jest i tak REKORDEM ;).
Składniki:
ugotowany makaron kolanka
1 brokuł ugotowany i rozdrobniony
2 jajka
trochę mleka
ok. 150 g sera żółtego
posiekana natka pietruszki
ugotowana ciecierzyca
sól
pieprz
1 łyżeczka mielonej papryka słodkej
troszeczkę chilli lub cayenne
suszona bazylia
Sposób przygotowania:
Ugotowane składniki mieszamy w głębokiej misce. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, starty lub pokrojony ser żółty i zalewamy "miksturą" mleczno-jajeczną. Doprawiamy solą, pieprzem, paprykami. Mieszamy delikatnie wszystko, aby nie rozciapać makaronu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch posypujemy bazylię. Pieczemy do czasu, aż zapiekanka będzie gorąca.
piątek, 23 października 2009
Zapiekanka makaronowa z brokułem
czwartek, 1 października 2009
Krokieciki a'la falafel
Prawdziwego falafel jeszcze nie jadłem i nie przygotowywałem. Knajpek w Bydgoszczy, które serwują ten wegetariański fast food niestety nie znam, a w internecie nie spotkałem strony gdzie znalazłbym oryginalny przepis (szukałem na polskich stronach).
Moje falafel robiłem według przepisu na czarnej oliwce. Przeglądając komentarze dowiedziałem się o innych rzekomo oryginalnych składnikach i zastosowałem się do tych rad.
Składniki:
ugotowana ciecierzyca
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 łyżeczka soli
świeża mięta lub z herbatki
natka pietruszki
pieprz
kminek
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę zmiksować (lub zemleć w maszynce). Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i usmażyć na patelni. Posiekać drobno natkę pietruszki. W misce połączyć składniki, dodać przyprawy, wymieszać (najlepiej ręką). Formować niewielkie kuleczki, lekko spłaszczyć, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju.
Jak zwykle podałem je do obiadu. Zjadłem z ziemniakami i fasolką szparagową, bo tak mi najlepiej smakują.
Wersja prosta: ciecierzyca, cebula, sól, pieprz, chilli, przyprawa "Chiang Mai Curry" firmy Konytai. Zagęszczone białą mąką, obtoczone w bułce tartej i solidnie przysmażone.