piątek, 23 października 2009

Zapiekanka makaronowa z brokułem


Zapiekanki makaronowe są smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu. Jednak w moim jadłospisie nie goszczą zbyt często. W tym roku robie ją AŻ drugi raz, co jest i tak REKORDEM ;).

Składniki:
ugotowany makaron kolanka
1 brokuł ugotowany i rozdrobniony
2 jajka
trochę mleka
ok. 150 g sera żółtego
posiekana natka pietruszki
ugotowana ciecierzyca
sól
pieprz
1 łyżeczka mielonej papryka słodkej
troszeczkę chilli lub cayenne
suszona bazylia

Sposób przygotowania:
Ugotowane składniki mieszamy w głębokiej misce. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, starty lub pokrojony ser żółty i zalewamy "miksturą" mleczno-jajeczną. Doprawiamy solą, pieprzem, paprykami. Mieszamy delikatnie wszystko, aby nie rozciapać makaronu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch posypujemy bazylię. Pieczemy do czasu, aż zapiekanka będzie gorąca.



czwartek, 1 października 2009

Krokieciki a'la falafel


Prawdziwego falafel jeszcze nie jadłem i nie przygotowywałem. Knajpek w Bydgoszczy, które serwują ten wegetariański fast food niestety nie znam, a w internecie nie spotkałem strony gdzie znalazłbym oryginalny przepis (szukałem na polskich stronach).

Moje falafel robiłem według przepisu na czarnej oliwce. Przeglądając komentarze dowiedziałem się o innych rzekomo oryginalnych składnikach i zastosowałem się do tych rad.

Składniki:
ugotowana ciecierzyca
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 łyżeczka soli
świeża mięta lub z herbatki
natka pietruszki
pieprz
kminek

Sposób przygotowania:
Ciecierzycę zmiksować (lub zemleć w maszynce). Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i usmażyć na patelni. Posiekać drobno natkę pietruszki. W misce połączyć składniki, dodać przyprawy, wymieszać (najlepiej ręką). Formować niewielkie kuleczki, lekko spłaszczyć, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju.

Jak zwykle podałem je do obiadu. Zjadłem z ziemniakami i fasolką szparagową, bo tak mi najlepiej smakują.



Wersja prosta: ciecierzyca, cebula, sól, pieprz, chilli, przyprawa "Chiang Mai Curry" firmy Konytai. Zagęszczone białą mąką, obtoczone w bułce tartej i solidnie przysmażone.